Insight #4

Waarom WordPress als leermanagementsysteem ongeschikt is
De Insight zoals we hem ook op onze socials hebben gedeeld: WordPress als leermanagementsysteem? Ongeschikt!

In deze insight

Overweeg je om jouw bestaande WordPress website in te richten als leermanagementsysteem? In deze Insight vertellen we je waarom wij van mening zijn dat WordPress hiervoor ongeschikt is.

Mini-onderzoek

In een opiniepeiling op onze socials hebben we onze volgers gevraagd te reageren op de stelling ‘WordPress als LMS? Geschikt of ongeschikt?’.

Opiniepeiling op onze socials: WordPress als LMS: Geschikt of ongeschikt?
De poll op onze LinkedIn pagina.

Hoewel het aantal respondenten zeer klein was, is er toch een duidelijke trend te zien richting ‘Ongeschikt’. Ook ontvingen we feedback dat WordPress – afhankelijk van de wensen, eisen, verwachtingen en het aantal deelnemers – in sommige gevallen wél geschikt kan zijn als leermanagementsysteem.

Wij begrijpen maar al te goed dat ‘geschikt of ongeschikt’ sterk afhangt van je ervaringen en persoonlijke voorkeur. Wanneer je geen tot weinig ervaring met leermanagementsystemen hebt en voldoende uit de voeten kunt met WordPress, dan is het voor de hand liggend dat de oplossing wordt gezocht binnen WordPress. Want laten we eerlijk zijn, de ‘WYSIWYG’ (what you see is what you get) interface van WordPress is zeer relatief eenvoudig en nodigt uit om zelf aan de slag te gaan. Maak je daarnaast ook nog gebruik van de Elementor-websitebouwer plugin dan werkt dit drempelverlagend.

Cursussen verkopen

Wij vermoeden dat de voorkeur om WordPress als leermanagementsysteem te gebruiken veelal voortkomt uit de behoefte om cursussen online te verkopen. Met behulp van bijvoorbeeld de WooCommerce en Mollie plugins breid je je WordPress website gemakkelijk uit met e-commerce functionaliteiten en maak je betalen via onder andere iDeal mogelijk. Een logisch vervolg is dan natuurlijk om (na betaling) de cursussen binnen dezelfde WordPress omgeving aan te bieden.

WordPress LMS plugins

Voor het aanbieden van cursussen (of e-learnings) in een bestaande WordPress omgeving, dient wel weer extra functionaliteit toe te worden gevoegd. Dan kom je al gauw terecht bij een LMS (learning management systeem / leermanagementsysteem) plugin zoals bijvoorbeeld LearnDash terecht, want je wilt natuurlijk wel een e-learning ontwikkeltool gebruiken voor de ontwikkeling van je online trainingen en de resultaten en studievoortgang van je cursisten kunnen inzien. Maar, is dat wel de meest verstandige keuze?

WordPress is een prachtig platform voor websites en webshops en laat zich gemakkelijk uitbreiden met een zeer divers aanbod aan zowel betaalde als gratis plugins voor de meest uiteenlopende toepassingen. Dat klinkt natuurlijk erg mooi, maar toch is het raadzaam om niet meteen klakkeloos een bonte verzameling plugins te installeren in je bestaande WordPress site. De reden hiervoor is dat niet elke plugin nog actueel is en dus een mogelijk veiligheidsrisico met zich mee kan brengen. Sommige plugins conflicteren weer met andere plugins waardoor bepaalde functionaliteiten ineens niet meer werken en je site het risico loopt niet meer te laden. Wanneer je gebruik maakt van veel plugins dan zie je dit onheroepelijk terug in de laadtijd van je website. En dat heeft weer grote gevolgen voor de vindbaarheid in zoekmachines en gebruikerservaring van je site.  

E-learnng auteurstools

Wanneer je genoegen neemt met het ontwikkelen van eenvoudige e-learning bestaande uit teksten, afbeeldingen, video’s en (toets)vragen dan kun je met een LMS plugin zoals LearnDash aardig uit de voeten. Voor meer digitale didactische mogelijkheden kom je al gauw uit bij de e-learning auteurstools van Adobe of Articulate. De laatste heeft met haar Articulate 360 suite onze voorkeur. In Articulate 360 zit onder andere Rise 360 en Storyline 360. Beiden heel krachtige tools voor het ontwikkelen van fraaie interactieve e-learning. Waar Rise 360 werkt met kant en klare blokken voor gebruik in je e-learning, beschik je met Storyline 360 over vrijwel ongelimiteerde mogelijkheden voor het ontwikkelen van de meest interactieve e-learning zoals serious games.

Aan het gebruik van de Adobe en Articulate auteurstools hangt – vergeleken met een WordPress LMS plugin – een behoorlijk hoog prijskaartje. Maar, in onze optiek is dat volledig gerechtvaardigd. Alleen al vanwege het feit dat e-learning ontwikkeld in Adobe en/of Articulate zich laat exporteren naar internationale standaarden zoals bijvoorbeeld Scorm, AICC en xAPI. Het grote voordeel hiervan is dat deze e-learnings vrijwel in elk leermanagementsysteem kunnen worden geïmporteerd. Iets wat (op dit moment) niet mogelijk is met de verschillende LMS plugins in WordPress.

Heb je een mooie e-learning ontwikkeld met behulp van Adobe of Articulate en wil je deze importeren in je WordPress LMS plugin? Dan kom je helaas van een koude kermis thuis. Standaard ondersteunen WordPress LMS plugins namelijk geen internationale standaarden. Hiervoor zul je weer een extra (jaarlijks) betaalde plugin zoals bijvoorbeeld Grassblade dienen aan te schaffen en te installeren in je WordPress site.

Waarom een standalone LMS?

Naast de hierboven genoemde mogelijke nadelen en risico’s van het gebruik van WordPress als leermanagementsysteem is er nog een zwaarwegende reden waarom een standalone LMS de betere keuze is. Zo loop je bij het gebruik van WordPress als LMS namelijk het risico dat je cursisten niet bij je e-learning kunnen wanneer je website wordt geüpdate. En zoals je wellicht weet, hebben WordPress en de vele beschikbare plugins vrijwel dagelijks updates te verwerken. Tijdens het updateproces is je site tijdelijk niet beschikbaar en dus ook je e-learning niet. Mogelijke studievoortgang raakt verloren en je cursisten worden uitgelogd: Dit is natuurlijk onacceptabel, want 24/7 overal en altijd leren is daarmee niet altijd mogelijk. Word je WordPress site gehackt, dan is je e-learning langere tijd niet bereikbaar voor je cursisten. Denk dus goed na of WordPress als LMS voor jou wel geschikt is.

Je eigen standalone LMS

Dat kan! Wij zijn gespecialiseerd in Chamilo en ILIAS leermanagementsystemen en bieden betrouwbare en betaalbare oplossingen.

Meer weten? Laat je gegevens hieronder achter en we bellen je binnen 2 werkdagen terug voor meer informatie.

Mogen we je nog wat vragen?

We besteden veel tijd en aandacht aan onze Insights en hopen dat je dit waardeert. Indien je je hierin kunt vinden, wil je onze Insights dan met je netwerk delen? We willen namelijk een zo groot mogelijk publiek bereiken en kunnen jouw hulp daarbij goed gebruiken.

Merci 🙏

Scroll naar boven